Veelzijdig
Het werk van Ten Bos kenmerkt zich door zware thema’s die hij met humor en blijmoedigheid benadert. Hij schrijft met een aanstekelijke geestdrift over de ondoorzichtige transparantie van water, gestes, de verhouding van mens en dier en de ecologische catastrofe die de mens heet. Voor zijn boek over bureaucratie, Bureaucratie is een inktvis, ontving hij in 2016 de Socratesbeker voor het prikkelendste filosofieboek van het jaar.
Kronkelpaden en paradoxen
Het provocatieve denken van Ten Bos bewijst zich daar waar fenomenen aan onze grip ontsnappen en juist daardoor de werkelijkheid spannender en rijker maken. Via kronkelroutes, dwaalwegen en zijpaden benadert Ten Bos problemen in hun complexiteit en maakt hij korte metten met gangbare en gemakzuchtige ideeën. Ten Bos ziet het dan ook als taak van de filosoof om vooral niet teveel met de “morele hakbijl” klaar te staan, maar om te gaan met paradoxen. “Para betekent ‘tegen’, en doxa is ‘mening’. Het gaat er dus niet om een mening te hebben, maar om ertegenin te denken, of te laten zien dat een mening te makkelijk is, omdat er verschillende problematische kanten aan om het even welke mening zitten.”
Ivoren toren
Hoewel Ten Bos de zaken niet nodeloos vereenvoudigt, wil hij als Denker des Vaderlands de filosofie uit haar ivoren toren bevrijden. De jury van de Socratesbeker noemt zijn werk dan ook “bijzonder origineel en zeer toegankelijk voor een groot publiek”.